Bok- och annat prat i Klockrike

” De oroliga;” Linn Ullmans skildring av sin barndom och uppväxt var boken vi diskuterade på senaste bokklubben hemma hos Anna i Klockrike. Anna bjöd på Laksa, en spännande och fantastiskt god vegetarisk indonesisk nudelsoppa, och till efterrätt fruksallad med romsås. Recepten följer i slutet av inlägget!

Anna bjöd på supergod indonesisk soppa

Linn Ullman skriver mycket bra, om en inte så lätt uppväxt. Hon går rätt hårt åt sin mamma, Liv Ullman, i skildringen. Linn älskar sin mamma hett och intensivt men modern som är hårt upptagen av karriär och kärlekshistorier förmår inte ge sitt barn den uppmärksamhet och närhet hon så hett trängtar efter.

Märkligt nog är hon mer försonlig i sin skildring av pappan; Ingemar Bergman, som är en högst frånvarande far, Linn träffar honom bara under några veckor på somrarna. På Fårö var det strikta rutiner och pappa Ingemar dikterade noga umgänget med sin dotter, men Linn lärde sig ändå så småningom att trivas med tillvaron där.

Härnäst står årets Nobelpristagaren Kazu Ishiguro på läselistan. Vi valde att läsa ”Vi som var föräldralösa.” Blir spännande att diskutera den boken hemma hos Benette i Bankekind; måndagen den 4 december kl 13.

/Lotta

Här följer recepten på Annas indonesiska soppa, och romsås som serverades ihop med fruktsalladen:

Indonesisk LAKSA

1 st citrongräs
3 msk citronjuice
400 g kycklingfieer (eller tofu om vegetariskt)
1 l vatten
5 st kaffirlimeblad
2 tsk salt
3 st ägg
100 g glasnudlar
3 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlök
2 st chilifrukter, röda
2 cm ingefära
1/2 tsk gurkmeja
4 st vitpepparkorn
10 st cashewnötter, osaltade
6 dl vatten 2/3 dl
1 st ekologisk hönsbuljong, tärning
1 burk kokosmjölk
lite honung för sötma
2 dl böngroddar, till servering
1 kruka basilika, vanlig eller thai
1 dl rostad lök

GÖR SÅ HÄR:

1. Banka citrongräset. Pressa citronjuicen.

2. Koka kycklingfiléerna hela i vattnet med citrongräs, citronjuice, limeblad och salt ca 10 min. Ta upp kycklingen och ställ åt sidan. Spara buljongen.
3. Koka äggen hårda
4. Koka glasnudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
5. Kryddpaste: Skala och skär lök och vitlök grovt. Skala, kärna ur och skär chilifrukterna grovt. Skala och grovskiva ingefäran.
6. Mixa lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, vitpeppar och nötter till en tjock pasta i en matberedare. Fräs pastan i oljan i en panna 2 min.
7. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokos­mjölk och honung till pasten. Låt koka 5 min.
8. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg upp alla tillbehör i olika skålar och låt alla plocka. Häll över den varma buljongen.

Laksa betyder soppa i både Indonesien och Malaysia. Rätten kan göras på en mängd sätt men innehåller oftast nudlar.

Romsås

8.-10 portioner

7,5 dl mjölk

1,3/4 dl socker

1/2 dl majsena

3 ägg

1/2 dl rom, t ex Jamaica el Bacardi

Gör så här: 

Blanda mjölken och sockret och låt blandningen koka till sockret smält. Vispa äggulorna och blanda med majsena utrörd i lite kall mjölk. Häll denna blandning under omrörning i den heta mjölkkrämen. Sjud blandningen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna något. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt detta försiktig tunder omrörning, litet i sänder. Rör i rom och låt såsen kallna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *