Bokcirkeln betar av Ferrantes

Det började med ettan ”Min fantastiska väninna”, så plöjde vi tvåan ”Hennes nya namn” och igår bestämde vi i bokcirkeln att, direkt, fortsätta med trean ”Den som stannar den som går.”
Vi hade ju egentligen redan tidigare tagit beslut om att läsa klassikern ”Den femte sanningen” av Doris Lessing och diskutera denna ”feministiska bibel” som tegelstenen till bok kommit att kallas, när vi träffas nästa gång i början av maj.
Men nu har också vår bokcirkel gripits av Elena Ferrantes-febern, så del tre i romansviten får gå före.

Tvåan är ännu bättre än ettan, och nu har man också blivit bekant med de flesta namnen. Det digra persongalleriet upplevs av många som rätt störande i början.


Vad är det som gör berättelsen om de italienska flickorna Elena och Lila- som i del två ”Hennes nya namn” hunnit växa upp till vuxna kvinnor- till en sådan bladvändare?
Vi hade svårt att sätta fingret på varför det är så svårt att lägga ifrån sig böckerna när man väl kommit in i historien, förutom att de är välskrivna och storyn om de två väninnorna vars liv utvecklas i så olika riktningar inte lämnar någon oberörd. Gerd framhöll Ferrantes skicklighet i att skildra tonårstiden med sitt sexuella uppvaknande som alltigenom äkta och träffande. Något av det bästa jag läst i den genren, tyckte hon.
”Att äntligen få läsa en roman som uppgraderar väninnerelationen och ger den dess rättiga plats är otroligt upplyftande,” sammanfattar en recension i Dagens Nyheter Ferrantes romansvit. Och kanske är det just detta som fångar oss kvinnor! Vore därför intressant att få veta hur män som läst romansviten, upplever den! OM de nu ens läser den?
Nästa gång träffas bokcirkeln hemma hos mig. Varmt välkomna torsdagen den 4 maj, kl 18!
/Lotta

Igår var Lisbeth värdinna för bokcirkeln. Hon bjöd på kalasgod tomatsoppa med bröd och ost och till efterrätt en härlig äppelkaka med vaniljgrädde. Entrédrinken (alkoholfri) inte att förglömma: Det var en fräsch och uppfriskande historia gjord på pressad citron och riven ingefära.

2 reaktion på “Bokcirkeln betar av Ferrantes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *