Recept

Hallå,hallå!
Nu hittar ni våra recept i det vanliga flödet på bloggen. Under kategorin Recept där fortsätter vi då och då att pytsa ut sådan mat vi gillar

https://www.dropbox.com/s/ydd7miyegbnh3ce/2014-03-01%2013.51.11.jpg

Lax- och räkpaj

Lax- och räkpaj

LAX-och RÄKPAJ

4 portioner. Tillagning cirka 1 timme och 30 minuter

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 150 g smör, 3 msk vatten.

Fyllning: 150 g färsk laxfile utan skinn, 2 salladslökar eller en hel purjolök, 125 g räkor i lag, 2 dl grädde, 3 ägg, örtsalt och svartpeppar.

Dekoration: dill eller gräslök, skalade räkor (och om man vill): limeskivor.

Gör så här:
Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg eller kör hastigt i matberedare. Klä en pajform med degen. Ställ formen i kylskåp i 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Skär laxen i 2-3 cm stora bitar och salladslöken i 1 cm långa skivor (om ni väljer purjolök istället, så skärs den i 1 cm breda bitar). Lägg lax och lök i formen tillsammans med de avrunna räkorna.
Vispa ihop grädde och ägg i en bunke.  Krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll äggblandningen i formen.
Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills smeten har stannat.
Klipp över lite dill eller gräslök och dekorera med stora fina räkor, även limeskivor om ni så vill.

Getostpaj

För 6 personer
1 rulle kyld pajdeg
1 purjolök
1 burk grillad, strimlad paprika (ca 200 g)
1 tsk torkad timjan
2 ägg
2 dl mjölk (3 %)
200 g getost
3 krm salt
1 krm svarpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut pajdegen och klä en form, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.
Strimla purjon, häll av paprikan och spara 2 msk av olja som finns i burken.
Fräspurjon i oljan från paprikan tills den är mjuk utan att ta färg. Tillsätt paprikan och timjan. Fräst en liten stund ytterligare.
Vispa ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg lök och paprika i pajskalet. Bryt getosten i bitar och fördela över. Häll över äggstanningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
2014-01-11 20.55.34

 

 

Minisemlor

30 stycken

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 1/4 dl Kesella
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
florsocker

Smält smör. Häll mjölken i kastrullen och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över smöret/mjölken och lös upp jästen. Tillsätt salt, kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen och baka ut till små, släta bullar (så släta det nu går …). Pensla med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen 5-7 minuter.
När bullarna svalnat på galler under bakduk skär man av ett litet lock på varje bulle och gröper ur en del av inkråmet. Det blandas med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen och klicka sedan på lite vispgrädde. På med locken och sikta florsocker över!

/Eia

 

 

 

Havregrynsbröd

Saftiga, fiberrika och smaskiga...

Saftiga, fiberrika och smaskiga…

De här fiberrika bröden är lättbakade och blir saftiga. De passar perfekt för att göra smörgåsar som man tar med sig på en utflykt.

Ingredienser:

1 liter havregryn (gärna fiberhavregryn)

Rågsikt ( knappt en liter)

1 liter mellanmjölk

150 gram smör (el margarin)

50 gr jäst

några teskedar salt

Gör så här:

Lägg havregrynen i assistenten där du bearbetar degen och häll mjölken över. Låt stå och svälla i en timme.

Smält smöret och häll det över blandningen. Smula genast ned jästen och rör om ordentligt. Rör ned saltet.

Nu tillsätter du mjölet, under bearbetning. Degen ska vara fast, men ändå lite klibbig.

Ta ur degen och lägg den på på mjölat bakbord. Kavla ut den så att den blir ca två centimeter tjock.

Nu tar man ut rundlar ur degen, efter önskad storlek, och lägger dem på bakplåtspapper på en plåt.

Låt jäsa i 45 minuter och grädda sedan i 12-14 minuter, i 225 graders värme .

 

 

Östgötsk pesto

2013-09-30 11.18.05Pesto på östgötskt vis är en underbar ”uppfinning” av Barbro Bragée, en av länets mesta matmänniskor! Jag (Eia) hade lyckan att få smaka på peston när jag en dag var hemma hos Barbro på hennes gård utanför Kisa.

Östgötsk pesto

1/3 gräslök

1/3 bredbladig persilja

1/3 dill

250 gram lagrad, riven, ost, gärna Boxholmsost.

250 g solroskärnor, lätt rostade i torr stekpanna

Rapsolja

Lite citronsaft att droppa i

Mixa allt tillsammans och droppa i rapsoljan till lagom konsistens. Klart!

 

 

 

 

Långpannebröd med morötter och frön

Med rivna morötter blir brödet rödare.  Riven kålrot som jag använt i den här satsen gör brödet lika saftigt, men den ger ingen färg.

Med rivna morötter blir brödet rödare. Riven kålrot som jag använt i den här satsen gör brödet lika saftigt, men den ger ingen färg.

Med rivna morötter blir brödet rödare. Riven kålrot som jag använt i den här satsen gör brödet lika saftigt, men den ger ingen färg.

Jag (Lotta) älskar att baka. Det här brödet innehåller en hel del smör, men blir å andra sidan härligt saftigt.

Ingredienser till en långpanna: 1 l vatten fingervarmt 100 g jäst 200 g smör, smält 4 st morötter, stora, finrivna (går lika bra med motsvarande mängd kålrot) 2 tsk salt 4 msk sirap 1 l vetemjöl 1,6 l dinkelmjöl 4 dl pumpafrön, eller andra frön Gör så här: Värm vattnet till 37 grader. Smält smöret. Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt resterande mängd vatten, smör och resten av ingredienserna, spara lite av fröna att lägga på toppen. Blanda väl och låt jäsa ca 40 minuter. Knåda degen lätt och dela den i ca 15 lika stora bitar. Rulla små runda bullar och lägg bredvid varandra på en långpanna med bakplåtspapper. Strö lite frön ovanpå. Låt jäsa 45 minuter. Grädda mitt i ugn, 175 grader i 20-25 minuter.

Svart fröknäcke

Svarta sesamfrön och rågmjöl i det här knäckebrödet.

Svarta sesamfrön och rågmjöl i det här knäckebrödet.

Svarta sesamfrön och rågmjöl i det här knäckebrödet.

Svart fröknäcke gör man så här:
2 dl rågmjöl
1 dl solroskärnor
3/4 dl svart sesamfrö
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten
flingsalt.

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Häll sedan i olja och vatten och rör ihop. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Skåra bitar med en kniv och strö över en nypa flingsalt, Grädda i ca 50 minuter. Jättegott med till exempel parmesancreme till: 1 dl fint riven parmesanost blandas med 200 g Philadelphiaost. Klart!

Det här är ett av många läckra recept ur boken ”Från tomat till biskvi”, som Gunilla Lindeberg och hennes dotter Anna Wretman gjort.

 

Sesam-kokoskakor
20130612_203929

Sommarfika med kaka någon gång då och då? Då är de här jätteenkla att baka och jättegoda att äta. receptet är från den härliga kokboken, som jag alltid plockar fram när solen börjar visa sig: En GOD sommar av Malin Landqvist.

Ca 30 kakor
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
1 dl sesamfrön
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g smör
1 msk honung
1/2 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Smält smöret med honung och vatten i en kastrull. Blanda sedan allt. Rulla ca 30 bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Lägg dem inte alltför tätt. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna lite innan de tas från plåten.

 

Västerbottenformar

 

Västerbottenformar

Västerbottenformar

Det här receptet kommer från Cathrine Fallsberg, en av våra följare på bloggen. Det tackar vi för! Formarna är superenkla  och snabba att göra. De är goda till exempel till kräftor men också till en måltid när man plockar ihop lite av varje. Vi åt västerbottenformarna tillsammans med lite varmrökt lax och några goda ostar en lördagkväll.

12 stora eller 15 mindre (typ aluminiumformar)
250 g riven västerbottenost
1 tsk paprikapulver
Äggstanning:
2 ägg
2 dl vispgrädde
lite svartpeppar
Sätt ugnen på 175-200 grader
Pensla formarna med smält smör- Fördela ost i formarna och häll äggstanningen över. (Fast jag, som läser recept slarvigt, blandade alltihop och hällde i formarna och tror att det går lika bra)
Grädda i 15 min  i mitten av ugnen eller till och med lite högre upp.
Garnera med t ex räkor eller kräftstjärtar och dill. Basilika som jag hade hemma blir också bra.

Hemma hos oss åt vi de här, allt annat än kalorifattiga, läckerheterna rätt fort som de kom ut från ugnen. Då gick det inte så lätt att lossa dem från aluminiumformarna. Men det gjorde ingenting! Vi åt direkt ur formarna, både en och två och …

Gula fisksoppan

Soppan blir vackert gul av saffranet

Soppan blir vackert gul av saffranet

400 g fiskfile
1 purjolök
1vitlöksklyfta
2-3 tomater
2 lagerblad
1/2 g saffran
1 l fiskbuljong
2 dl vitt vin (kan ersättas med fiskbuljong)
1 brk musslor, ca 125 g
75 g skalade räkor (ca 200 g oskalade)

Gör så här:

1. Tina den djupfrysta fisken något.
2. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och hacka tomaterna.
3. Fräs löken i smör i en stor kastrull. Tillsätt saffran och lagerblad. Späd med buljong och vin. Låt det koka 2-3 min.
4 Skär fisken i små bitar. Lägg ner den i soppan. Låt fisken koka på svag värme; ca 3 minuter om fisken är färsk, ca 7 minuter om den är fryst.
5. Tillsätt tomater, musslor med sitt spad och räkor. Låt koka upp. Smaksätt med ev kajennpeppar och ev salt.

 

 

4 reaktion på “Recept

  1. Sesam-cocoskakor….. lätta och försvinnande goda. Passar på att baka idag igen eftersom det åskar och regnar.

    • Hej Maggan! Visst är det kul med bakdagar! Tänkte försöka mig på surdegsbröd. Jag är ju ingen hejare på att baka men ska nog testa. Min äldsta dotters svärfar bakar makalöst gott surdegsbröd och surdegsbullar. Vi får be om recept av honom till bloggen.
      /Eia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *