Olja förorenar vår vackra skärgård

Här sitter Kitte och jag och njuter av sol och bad i friskt- och algfritt!- vatten.

Det var för en vecka sedan.

Innan lastfartyget som gått på grund i Tjusts skärgård strax sydost om Flatvarp- ni ser fartyget i bakgrunden av bilden- började läcka olja och diesel.

Nu badar vi inte längre här i Flatvarp där jag sommarbor. Knappast heller från skären i havsbandet som det annars är många badsugna som tar båten till, när vädret är varmt som nu.

Sanering pågår av kobbar och skär som smetats ned med olja från det grundsatta fartyget och här i viken där jag bor syns tydliga spår av diesel (det luktar också!) på vattenytan vid badbryggan.

Man blir så förbannad. Allt detta elände på grund av en berusad kapten som dessutom har mage att skylla på att han styrde fartyget in mot land för att besättningen efterfrågade bättre mobiltäckning!

Ha! Det finns väl ingen ursäkt för att avvika från en säker farled när man styr en jättetanker med 1350 bilar ombord. Och hade det gjort det så får man leta efter en sämre sådan. Mobiltäckningen är usel här på vår del av kusten som fyllekaptenen tog sikte emot…

Vi som nu ser våra badklippor och havsvikar förorenas med diesel och olja ifrågasätter också kustbevakningens insats!

Här har man haft det grundstötta fartyget under intensiv bevakning i en vecka. Man har skickat ned dykare och lagt ut länsar och undersökt och beräknat hit och dit. Ändå gjordes inget innan vinden tilltog häromnatten och vred fartyget av grundet med följd att det började läcka ur tankarna. Varför?

Nog borde man ha kunnat förutse vad som skulle kunna hända när vädret slog om!

Varför tömdes t ex inte båtens tankar på olja innan det var för sent? Man bara undrar.

Förskräckligt är det hur som. Och sorgligt.

Ett fyllo + ett fraktfartyg.

Hav och djurliv får ta smällen av den olycksaliga kombinationen under lång tid framöver.

/Lotta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *